Banner Default Image

Date 30 November 2021

Wil je meer transparantie implementeren in je bedrijf, zonder in te boeten aan veiligheid of betrouwbaarheid? Dan lijkt blockchain de ideale oplossing. Maar hoe pas je deze populaire techniek toe? Laat je inspireren door deze vijf voorbeeldtoepassingen van blockchain in de bedrijfswereld.
​​

Blockchaintechnologie zorgt voor…

1. Veilig containertransport

De meest gekende toepassing van blockchain situeert zich in de transportwereld. Zo garandeert blockchaintechnologie dat bepaalde gegevens enkel door bevoegde partijen te zien zijn. Denk maar aan de pincode waarmee de container kan worden opgehaald. Of realtime trackinggegevens. Pogingen om gegevens te ontfutselen of te vervalsen worden door de gedecentraliseerde blockchaindatabase ontmijnd.


2. Eerlijke handel in de diamantsector

Bloeddiamanten? Die zouden dankzij blockchain geen kans meer krijgen op de markt. Tracr is een blockchainplatform dat de ruwe diamant volgt van in de mijn tot in het afgewerkte juweel. Foto’s, kleurinformatie, kwaliteit en vindplaats worden onderweg door betrouwbare partijen genoteerd in het systeem en zijn ze niet meer uit te wissen.


3. Een bewustere kledingindustrie

Wat Tracr voor de diamantsector doet, doet ​​Tex.tracer voor kledij. Wie gaat shoppen, scant de QR-code op het label en krijgt instant alle productgegevens te zien: van plantage en fabriekslocatie tot leverancier en de etalage waar de consument voor staat. Op die manier kunnen leveranciers, retailers én consumenten bewuster duurzame keuzes maken.

4. Meer efficiëntie in de landbouwsector

Een lading sojabonen op een veilige manier verkopen én verschepen van Amerika naar China, met de juiste documenten? Het Franse bedrijf Louis Dreyfus Company (LDC) slaagde er als eerste in én regelde dit in enkele minuten in plaats van uren, dankzij blockchain. En wat met sojabonen lukt, kan dus ook met andere complexe grondstoffentransacties.

5. Automatisering in de vastgoedsector

Smartphone, smart home en binnenkort ook een smart contract voor vastgoedtransacties! Elke vastgoedmakelaar weet hoeveel papierwerk er bij de verkoop van een pand komt kijken. Tenzij de gegevens van koper, verkoper, eigenaar, bedrag en afspraken in een digitale overeenkomst staan en dit contract automatisch geldt van zodra het aankoopbedrag werd ontvangen. Of hoe je een huis (ver)koopt zonder dat er een dure notaris aan te pas komt.

Lees ook: Futureproof bedrijfswagens? Dit moet je écht weten.

Deel dit artikel