Banner Default Image

Date 02 July 2021

We zitten hier vandaag bij de 26-jarige Lander Van Rooy, werf - en projectleider bij het villabouw bedrijf Oscar V. Lander vertelt over zijn keuze om Industriële Ingenieurswetenschappen aan KU Leuven te studeren en over zijn huidige job waar hij naar eigen zeggen 'nog elke dag kan spelen'.

Laten we beginnen bij het begin, wat wou je als kind worden?

"Als kind wou ik graag uitvinder worden. Ik dacht voortdurend: ‘wat bestaat er nog niet en zou ik goed kunnen gebruiken?’ Als ik dan op een idee was gevallen, kon ik dit in mijn kinderlijke fantasieën in ettelijke uren uitwerken tot een praktisch stappenplan waarmee dit gemaakt kon worden. Mijn ouders zeiden me op latere leeftijd dat ze altijd een bouwer in me zagen: van Duplo, Lego en Knex als kleuter tot bakstenen, elektriciteitsdraden en houten platen als twaalfjarige. Voor mij was het toen gewoon spelen. Als ik er nu op terugblik, betrap ik mezelf er op dat ik het beste van deze twee werelden heb gecombineerd en er mijn job van heb gemaakt als werf- en projectleider. Of ben ik nog gewoon aan het spelen?"

Welke studies heb je gedaan om werf-en projectleider te worden en wat was de reden?

"TSO bouwkunde, omdat destijds die algemene vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde mij niet konden schelen en omdat technisch tekenen, een vak dat we in die richting wel 12u per week hadden, me wel enorm interesseerde. Na mijn 6de middelbaar  heb ik me ingeschreven aan de KU Leuven voor de richting Industriële ingenieurswetenschappen afstudeerrichting Bouwkunde. Ik heb toen enorm getwijfeld tussen Architect en Ingenieur, maar de praktijkgerichte blik van de ingenieurs lag zwaarder in de weegschaal dan de kunstzinnige blik die van een architect wordt vereist. Tot op heden heb ik hier nog geen spijt van."

Je hebt nu een mooie job bij Oscar V, op welke manieren vinden profielen zoals die van jou een job?

"Met dergelijk profiel word je gevonden. Ik hoef het niet onder stoelen of banken te steken, maar bouwkundigen, meer specifiek werfleiders, zijn het knelpuntberoep bij uitstek. Voor mijn eerste job werd ik dus gewoon zelf gecontacteerd. Bijgevolg zit je bij een sollicitatie met de beste papieren aan tafel en kan er zeker gesproken over je persoonlijke voorwaarden.

Om nog even op de oorspronkelijke vraag in te pikken, ik ben nu aan mijn tweede job begonnen, ik heb geswitcht van job met oog op persoonlijke ontwikkeling. Hier in het bedrijf is nog meer focus voor materialen en afwerking. Hiervoor ben ik dus wel zelf opzoek gegaan naar een firma die binnen deze sector opereert . Ook hier was er oor naar mijn voorwaarden."

Wat was het meest uitdagende ingenieursproject waaraan je het afgelopen jaar betrokken bent geweest?

"De renovatie van een appartementsgebouw. Hiervoor moet ook de dragende kern over de volledige 16 verdiepingen ineens gesloopt worden. Dit had tot gevolg dat de 4 zijvleugels afzonderlijk zonder dragende structuur d.m.v. schoring en dit in een werfomgeving vol trillingen overeind moesten blijven staan. Een spannende job die veel voldoening gaf eenmaal de 4 delen weer aan elkaar hingen door de nieuwe kern en het gevaar geweken was!"​

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

"Dat is een moeilijke vraag. Die verschilt namelijk van dag tot dag. Dit maakt elke dag een uitdaging en zorgt voor een enorm diverse job.Om toch wat structuur te houden, probeer ik op weekniveau te plannen waar je toch enkele vaste ankerpunten ziet terugkomen, zoals de wekelijkse interne vergadering op donderdagnamiddag of werfvergaderingen. Daaromheen plan ik halverwege de huidige week alvast mijn afspraken voor de komende week."


Welke vaardigheden heb je in het afgelopen jaar ontwikkeld of verbeterd?

"Als compliment aan de KU Leuven, zou ik durven zeggen dat de studierichting heeft gezorgd voor een zeer uitgebreide en solide basis van vaardigheden. 

Het leertraject is vooral geëvolueerd op vlakken als planning, vergaderingstalent en soft skills, eerder dan technische vaardigheden. Ook bouwkundig zijn er elke dag nieuwe vraagstukken. Ik hoop dat ik elke dag mag blijven leren."


Wat is een skill die je nog graag zou bijschaven?

"Mijn kennis inzake speciale technieken als: HVAC (heating, ventilation, and air conditioning n.v.d.r.) en elektriciteit. Binnen de bouwkunde zijn dit voor mij vaak nog 2 zwarte dozen."


Wat is je droom voor de toekomst?

"Ik ben nog al ondernemend aangelegd. Naast de passie voor bouwkunde groeit ook jaarlijks de interesse in het financiële spel dat gespeeld moet worden. Mijn ideale visie kijkt richting een toekomst waarin deze beide samensmelten in een zelfstandige onderneming, die bovendien steeds ecologisch probeert de verduurzamen."


Ben jij ook op zoek naar een job als projectleider? Check dan zeker
onze vacatures op onze website of contacteer ons voor een voorstel op maat.
Deel dit artikel